Squash

Twee Squashbanen in Renkum

Als lid van Sjabbens Sports & Health mag je gratis gebruik maken van onze twee squashbanen in Renkum. Ben je geen lid? Dan kan je alsnog gebruik maken van onze banen, deze kunnen namelijk los per 45 minuten gehuurd worden. Wil je meer weten over onze Squashbanen dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Wat is Squash?

Eén ruimte, twee spelers, twee rackets en één bal. Om je heen alleen maar muren, met lijnen waar je de bal precies tussen moet proberen te slaan. Squash kennen we in Nederland wat minder goed dan andere racketsporten als tennis en badminton, maar het is daarom niet minder leuk. Squash komt uit Engeland. Over de oorsprong doen twee verhalen de ronde. Volgens het ene ontstond squash op de befaamde kostschool Harrow en werd het buiten gespeeld door jongens die moesten wachten op de ‘rackets’-baan. Volgens het andere werd squash bedacht door gegijzelden in een gevangenis die op de binnenplaats een bal tegen muren sloegen.

De regels

Anders dan bij tennis sta je bij squash niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Squash speel je in een kleine ruimte die volledig door muren omgeven is. Meestal is de muur achter je van glas. In een wedstrijd gaat het om het winnen van drie games. Wie als eerste elf punten maakt wint de game. Op een stand van 10-10 speel je net zo lang door tot er een verschil van twee punten is. Je verovert een punt als je een rally wint. Jij of je tegenstander serveert de bal en daarna sla je de bal om de beurt, totdat één van jullie er niet in slaagt de bal correct terug te slaan. Je slaat de bal correct terug als hij voordat hij twee keer op de vloer heeft gestuit op de muur voor je terechtkomt, tussen de onderste en bovenste rode lijn; in squashjargon de tin. Je mag de bal direct naar de voormuur toe slaan of via één of meer zijmuren of via de achtermuur, zolang hij daarbij maar niet de vloer, jezelf, je tegenstander of je racket raakt.

Wereldwijde sport

In Engeland en Duitsland is squash één van de grootste sporten. Wereldwijd beoefenen mensen in meer dan 175 landen het op wedstrijd- en recreatief niveau. In Nederland zijn er zo’n 400.000 squashspelers. Squash heeft een beetje het imago van een elitesport, maar dat is het niet. Squash is leuk voor iedereen, als je maar weet hoe het moet.